Fjärde adventsfika i coronatider 20 december 2020

Mariann, Stefan, Mikael och Kicki spelade och sjöng medan vi andra drack glögg och åt kakor.

Dunderorkestern bjöd på julsånger och julfika i matsalen fördelat på tre uppträdanden under söndagen, allt för att undvika trängsel.

 


 

Trädgården städas och stängs

Den 25/10 stängdes trädgården för i år, 2020. Sen bjöds det på kaka och kaffe.

Karin, Marianne och Marja rensar.

 

Eva kör skottkärra.

 

…det gör Catharina också.

 

Stefan har använt pirran.

 

Tore och Marianne fikar efter väl utfört arbete.

 

Sonja läste sin dikt till trädgårdens pollinatörer:

Tänk på att ej göra en fluga förnär

ty varje litet flygfä är en pollinatör (pollinatär så rimmar det)

Ja också en fluga är värd att friheten sötma få dricka

att med sin flygande färd horisonter få smycka

att i sin surrande värld få bli rasande rusig av lycka.

 


 

Dunderbacken firar corona-anpassat tio-årsjubileum

Birgitta Hambraeus inledde firandet med ett litet tal, 2 oktober 2020.

Utan Föreningen Boframtiden hade Dunderbacken aldrig kommit till. För 150 kr blev vi medlemmar och fick ett könummer till nästa kollektivhus. Boframtiden bjöd in sina medlemmar till trivsamma möten i andra kollektivhus i stan och föreningen valde styrelse bland oss som ville flytta in och lärde oss bilda styrelse, skriva stadgar och organisera oss. Vårt namn har en egen historia. När Kerstin Laurin strövade i parken ovanför bygget upptäckte hon körsbärsträd och syrener. Sådana växer ju inte vilda, så hon forskade i Stockholms stadsarkiv och fann att området varit bebyggt på 1800-talet av många små antagligen rätt ruckliga hus med familjer som förmodligen försörjt säg i verkstäderna vid Mälaren. Det var säkert fattigt och mycket supande. Hon fann en anteckning i ortnamnsregistret att stället från början Lundabacken men omdöptes av grannarna till Dunderbacken. Det var så får namnfråga löstes.  Och nu har vi haft tio års Dunderboende!

Firandet började utomhus med tal och drinkar i personligt märkta glas

 

 

Sonja R, Britta B och Björn S deltog i firandet.

 

 

 

 

 

Axel O och Hjalle H hade satt ihop fina fotoutställningar med bilder från Dunderbackens tio år.

 

 

 

 

 

 

Agneta, Ruth och Sven fikar i skymningen.

 

 

 

 

Sen flyttade vi inomhus.

 

 

 

 

 

 

Kerstin Lovén avslutade kvällen med ett av sina välformulerade tal

Vi är de vi är, ganska vanliga människor, men kanske blir vi ovanliga med åren. Inte utan att det finns en spännvidd mellan kollektiva individualister och individuella kollektivister.  Idag är det tioårsjubileum i Dunderbacken och alla har sitt att tänka tillbaka på, och vem vet på vad? Vad tänkte du? Vad drömde du? Trevligt och praktiskt att göra saker med andra, känna trygghet, få nya kompisar, kanske möta kärleken? Allt har hänt!!!

Vi är grannar i ett hus med 62 lägenheter, och vi tycker att det är naturligt att känna varandra mer eller mindre. Vi lagar mat åt varandra i ett stort härligt kök och vi äter tillsammans, fast i detta coronatidens fördömda år är det nu bra länge sedan var och en slapp tänka på sina privata middagsbestyr. Alla och envar har sin egen port med hiss till sin privata härd. På nedre plan delar vi på  gemensamma utrymmen, som  kök, matsal, allrum, gästlägenhet och diverse småskrubbar, där gränserna mellan det privata och det offentliga kan överskridas i ett slags befolkat ingenmansland, och det kanske är just där du finner husets inre liv, den sociala gemenskapen.

Så har vi det i oktober 2020. Det är höst och själens vargar morrar dovt. Vi har 11-kaffe och filmkvällar och vi har en dörr med intressegrupper. Vardagen flåsar oss i hälarna, och det är väl bara att fortsätta och ta ett år i taget…. De stora illusionernas tid är kanske förbi, eller? Nåja kanske inte meningen att vi ska gå iland med allt. Ja må vi leva!

 


 

Dunderbackens stavgångare njuter en tidig morgon

I Aspuddens lekpark finns roliga gummiplattor att hoppa på. Dessa passar särskilt för pensionärer har stavgångarna upptäckt.

Björn. Kerstin F, Ewa E och Kerstin J njuter vid badbryggan. Tidigare badade stavgångarna. Nu får det räcka med en liten paus.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dunderbackaren Kicki Lindgren bjöd på stor 70-årsfest, 30/11 2019

Klicka här bredvid och läs Dunderbackens telegramdikter till Kicki. IMG_20191207_0001

Dunderbackaren Kikki Lindgren firade 70-årsfest med levande musik. Familj, släkt, vänner, arbetskamrater och sist men inte minst en mängd dunderbackare var inbjudna.

 

 


 

Vinter i trädgården. Rosorna blommar den 4 december 2019.

 

 

 

 

Höst i trädgården

 

Kräftfest på Dunderbacken

Våra tomater får mogna inomhus.

Från vår rosenrabatt.

 

 

Dunderbaclens trädgård

 

Fågelbadet i trädgården är välbesökt.

 

Fler trädgårdsbilder

 

Leverans av älgkött till våra fredagsmiddagar.

 

Translate »